Cinsel birleşme denendiğinde vajinanın dış 1/3’ünü çevreleyen kaslarda yineleyici veya sürekli bir biçimde oluşan kasılmalar ve şiddetli acı nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşmemesi veya ağrılı olarak gerçekleşmesidir. Bu kasılma istemsizdir, buna tüm bedendeki kasılmalar, bacakların kapanması, adeta kilitlenme, korku, cinsel birleşmeden kaçınma, girişin olmayacağı inancı eşlik eder. Genellikle cinsel birleşme denemelerinin başlamasıyla birlikte ortaya çıkar. Nadir olarak da jinekolojik muayene, kürtaj, zorlu veya da komplikasyonlu doğumlar sonrası ortaya çıkabilir. Kadınların çoğu, cinsel birleşme dışında, eşleriyle cinselliğin diğer alanlarında sorun yaşamazlar. Ülkemizde kadınlarda görülen cinsel işlev bozuklukları arasında en sık başvuru nedenidir.
Vajinismusun nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
-Tutucu ortamda ve kültürde büyüme
-Cinsel bilgi eksikliği
-Cinsel mitler
-Cinselliği küçümseyen ve kötüleyen anne/aile
-Baskıcı, otoriter ebeveynler
-Kızlık zarını kaybetme korkusu
-Kızlık zarıyla ilgili abartılı kanama/acı öyküleri
-Gebe kalma korkusu
-Doğum korkusu
-Cinsel travma/cinsel şiddete maruz kalma
-Pasif, bağımlı eş
-Ağrıya dayanıksız psikolojik yapı
Çiftler uzun süre sorunu gizli tutma ve yardım almama eğilimindedirler. Çocuk sahibi olma isteği en önemli başvuru motivasyonlarından birisidir. Tıp dışı yöntemlerle çözüm arama yaygındır ve bu tür girişimler kadın için incitici olabilir. Bunlar sorunun daha da büyümesine neden olabilir. Sorun çözülmedikçe zaman içinde erkekte de cinsel işlev bozukluğu ortaya çıkabilir
Vajinismus, cinsel işlev bozuklukları arasında tedavisi en yüz güldürücü olandır. 3-4 ay içinde 6-10 seanslık bir cinsel terapiyle büyük çoğunluğu düzelir.